Bahan-bahan Untuk Donut
- Tepung Gandum 1 kg
- Ibu Roti Brand Mauripan 1 paket (11 gram)
- Gula Pasir 7 sudu besar
- Garam Halus 1 sudu kecil
- Susu Tepung (Paling bagus yang jenis Full Cream) 1 cawan
- Marjerin 1 cawan
- Telur 2 biji
- Serbuk Penaik / Baking Powder 1 sudu kecil
- Air secukupnya
Cara Memasak
- Isikan ¾ gelas air suam dicampur dengan 1 sudu kecil susu tepung penuh krim atau gula pasir (senang pakai gula pasir jer sebab gerenti jadi – susu tepung kadang ada jenis yang tak sesuai) dan 1 paket ibu roti Mauripan dan dikacau hingga rata. Biar 10~30 minit atau hingga buihnya mengembang naik ke bibir gelas.
- Masukkan tepung gandum, gula pasir, garam halus, susu tepung, marjerin, telur, serbuk penaik dan air ibu roti tadi ke dalam besen kecil.
- Aduk adunan tersebut dengan dituangkan air sedikit demi sedikit sambil menguli adunan hingga menjadi doh selama kira-kira 30~45 minit.
- Tanda adunan telah cukup diuli ialah apabila ia menjadi kurang / tidak melekat pada tangan anda.
- Apabila telah selesai menguli, tutup besen yang mengandungi besen kecil tadi dengan kain dan letakkan pada tempat yang hangat supaya ia dapat mengembang dengan cepat dan sempurna. Biar selama kira-kira 1 jam.
- Tanda doh telah mengembang dengan sempurna ialah apabila saiznya telah menjadi dua kali ganda dari bentuk asalnya.
- Ambil doh yang telah kembang tersebut dan uli sekali lagi kira-kira 30 minit.
- Leperkan doh kira-kira berketebalan 5 mm dan cetak dengan pencetak donut.
- Biarkan doh yang telah dicetak itu kira-kira 30~60 minit.
- Doh yang telah sedia untuk digoreng akan kelihatan telah mengembang dari bentuk asalnya.
- Goreng doh dengan minyak masak yang telah cukup panas. Minyak masak mestilah cukup banyak untuk membuatkan doh tenggelam walaupun nanti donut tu akan timbul. Goreng kira-kira 3~5 minit hingga warna bertukar jadi kuning kecoklatan. Paling bagus jika menggunakan deep fryer dengan setting suhu 375° Fahrenheit.
- Toskan donut dengan menggunakan kertas tisu serap minyak dan biarkan ia sejuk selama 15~30 minit. Jangan sira kalau donut masih panas, nanti gula akan “menais” / jadi bertepek-tepek basah.
- Sira donut dengan gula icing atau dengan gula pasir yang telah dikisar.
- Makan dengan beradab dan jangan gelojoh serta jangan lupa baca Bismillah!
No comments:
Post a Comment