Bahan-bahan:
minyak untuk menumis
air secukupnya
1 keping asam keping atau 1sudu besar air asam jawa
2-3 sudu besar gula melaka secukup rasa
garam secukupnya
250 ml santan pekat
500 g kacang tanah, disangai, dibuang kulit & ditumbuk/kisar
2 batang serai diketuk
15 biji bawang merah }
20-30 tangkai cili kering }
2 cm lengkuas } dikisar halus
2 ulas bawang putih }
2 biji buah keras }
Cara menyediakan kuah kacang:
1) Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar serta serai hingga wangi dan terbit minyak.
2) Masukkan santan, air, asam keping/air asam, gula dan garam.
3) Kacau sekali-sekala hingga mendidih kemudian renihkan hingga terbit minyak.
4) Akhir sekali, masukkan kacang tumbuk.
5) Kuah hendaklah dikacau sentiasa setelah dimasukkan kacang tadi.
6) Reneh sehingga terbit minyak jika kuah terlalu pekat boleh tambah air
Tuesday, January 4, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.
No comments:
Post a Comment