BAHAN-BAHAN NASI GORENG:
- Nasi secukupnya ( untuk makan 2 orang )
- 1 biji telur
- 1/4 labu bwg besar - dimayang sedikit
- 1/2 Sudu Serbuk pati ayam
- 1 Sudu Kicap pekat
- 2 Sudu minyak ikan
- 1/4 Garam
- 1/4 Sudu lada sulah
- 2 Sudu minyak utk menumis
- 50gram Cili Kering (dikisar)
CARA PENYEDIAAN :-
Panaskan minyak, tumis bawang sehingga wangi , masukkan cili kering , masukkan telur, goreng dan hancurkan , masukkan nasi, tambah kicap, minyak ikan, serbuk perasa (tanpa MSG) dan garam
BAHAN -BAHAN PAPRIK AYAM :
- Daging ayam secukupnya (dipotong kecil-kecilan)
- Sotong /udang (Jika ada)
- 2 ulas bwg putih - dicincang
- 1 ulas bwg merah - dicincang
- 2-3 biji cili api - dipotong
- 1/4 labu bwg besar - dipotong
- 3 Batang Kacang panjang - dipotong
- 50gram Cendawan - dipotong
- 1 lobak merah - dipotong
- 50gram brokoli / bunga kobis
- 1 biji cili masak - dipotong
- 2 helai daun limau purut
- 1 Sudu Bancuhan Tepung Jagung
- 2-3 sudu besar cili giling
- 2-3 sudu besar kicap
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili/tomato
- Garam dan gula serta minyak utk menumis
CARA PENYEDIAAN :
- Panaskan minyak, tumiskan bawang dan cili padi hingga wangi.
- Masukkan ayam/ sotong/udang - goreng sampai masak
- Masukkan sos/kicap/cili giling dan sayuran seperti kacang, brokoli/bunga kobis, carrot.
- Masukkan daun limau purut
- Tambah sedikit air jika ingin berkuah
- Masukkan bancuhan tepung jagung & baki sayur-sayuran yang lain
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Hidang bersama nasi goreng yang telah disediakan.
No comments:
Post a Comment