Bahan-bahan
- Tepung Kastard 1 cawan
- Air Masak 5 cawan
- Susu Cair (Optional) 1 tin
- Jagung Dalam Tin (Jenis Krim) 1 cawan
- Gula Pasir ½ cawan
- Garam 1 sudu kecil
Cara Membuatnya;
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk atau kuali.
- Kacau bahan sehingga rata dan tidak berketul-ketul.
- Siapkan dapur dan masak dengan api sederhana.
- Sentiasa kacau hingga adunan menjadi likat dan berkilat.
- Proses memasak memakan masa dari 30 hingga 60 minit bergantung kepada tahap kekuatan api. Saya sarankan gunakan api sederhana besar pada permulaan tetapi jika dah hampir likat, bolehlah kecilkan api.
- INGAT, anda harus sentiasa mengacau adunan untuk memastikan tidak berketul dan hangus!
- Setelah likat dan berkilat, tuangkan adunan ke dalam mangkuk atau bekas.
- Biar ia sejuk dalam suhu bilik atau kalau tak sabar sangat, sila rendam bekas kedalam air. Pastikan air tu tak masuk ke dalam puding ya!
- Setelah itu masukkan ke peti sejuk.
No comments:
Post a Comment