2-3 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu cili boh/ giling
1 sudu stok pekat ayam/kiub
80 g sayuran campur

450-500 g nasi (yg sudah sejuk)
1-2 sudu serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Bahan Lauk

300 gram daging batang pinang

1 CamB serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar – lebihkan jika ingin lebih pedas

1/2 biji lada benggala hijau

1 biji lada merah

3 CamB kicap manis

2 Camb sos tiram

1 cawan air

1/2 CamB tepung jagung yg dibancuh dgn 1 CamB air

Garam dan gula secukup rasa

minyak utk menggoreng
Untuk nasi goreng:

1. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih.
2. Bila sudah naik wangi, masukkan cili boh/giling dan kacau 1 min.
3. Masukkan stok ayam dan sayuran campur.
4. Bila sayuran empuk, masukkan nasi dan kacau rata.
5. Tambah serbuk lada sulah dan garam secukupnya sebelum diangkat.
6. Padatkan nasi ke dalam mangkuk kecil kemudian terbalikkan di atas pinggan.

untuk lauk

1. Potong daging nipis-nipis

2.Potong panjang lada benggala dan lada merah

3. Panaskan minyak. Goreng daging lebih kurang 3 – 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.

4. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati.

5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan lada benggala dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api

Bahan Hiasan:

Panaskan sedikit minyak, goreng telur “mata kerbau” dan letak di atas nasi goreng.
Hias dengan hirisan daun (pilihan ikut suka).