Bahan-bahannya:
4 ekor sotong putih yang besar-cuci bersihkan keringkan airnya.
200 gram pulut-bersihkan dan rendam 45 minit
200 ml santan cair untuk campur dalam beras pulut
250 ml santan-sederhana pekat
120 gram gula melaka –masakkan terlebih dulu dengan sedikit air
Garam
3 helai daun pandan
Lidi satay
Cara-caranya:
Panaskan air kukus,tanak beras pulut bersama santan sehingga masak.Dah masak sejukkan.
Sumbat pulut kedalam sotong 1/3 penuh,masukkan kepala sotong sematkan dengan lidi satay.
Satukan sotong bersama santan sederhana pekat,gula melaka dan sedikit garam ke dalam periuk,masukkan daun pandan.Kacau sehingga kuah menjadi pekat.
*pulut yang dimasak tu ada lebih,jadi boleh lebihkan sotongnya.
ARRGGHH ! tensennye tengok makanan dalam ni..
ReplyDeleteserius, lapar giler + terliur sangat..
singgah dan follow blog ni rase nak lepak lame usya resepi yang sedap2 ni..
thanks bagi sume resepi2 ni..
kalau sudi, meh la datang dan follow blog saye ye..
kedatangan anda sangat dihargai ;)
http://olahasz.blogspot.com
thanks a lot ;)
lepak je hari2...hehe~
ReplyDeletesy dh follow..thanks coz follow blog ni~
wah! ketupat sotong! macam menarik..thanks for sharing! =D
ReplyDelete