Wednesday, January 19, 2011

Resepi: Karamel


Bahan-bahannya

Bahan A (puding)

250 ml susu sejat

250 ml air

3 biji telur

4 sudu besar gula pasir

1½ sudu besar mentega

1 sudu kecil esen vanilla


Bahan B (gula hangus)

125 gula pasir

4 sudu besar air

caranya

  • Satukan bahan (B) dalam periuk. Masak hingga pekat dan kekuningan. Tuangkan sirap ini ke dalam mangkuk kecil. Ketepikan.
  • Bahan (A): Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula kastor dan pukul lagi. Tuangkan susu sejat, air dan esen vanila. Kacaukan hingga sebati.
  • . Kemudian tuangkan adunan ini kedalam mangkuk yang berisi gula hangus. Bubuhkan sedikit margerin di atasnya.
  • Kukus di dalam pengukus selama 20 minit.


2 comments:

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.