Wednesday, January 19, 2011

Resepi: Laksa Johor


Bahan-bahannya

500 gm ikan tenggiri(rebus ambil isi)

150 gm udang kering (rendam -mesin)sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)

20 biji bawang kecil

20 tangkai cili kering

10 biji bawang putih

1 inci halia

2 senduk kari ikan (adabi)

10 keping asam keping1 biji kelapa (kerisik)

1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)

5 batang serai

2 inci lengkuas (ketuk)

1 paket sphageti (rebus 10 minit)

50 sen taugeh

Daun selasih/kesom

Timun (buang isi/biji) racik halus

Limau kasturi

Lobak asin halus

Sambal belacan

caranya

1. Cili kering, bawang kecil dan bawang putih,serai, udang kering hendaklah dimesin dan diasingkan.

2. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit.

3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang serai, asam keping, kerisik, santan, isi ikan keriang dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.




No comments:

Post a Comment

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.