Bahan-bahannya
500 gm ikan tenggiri(rebus ambil isi)
150 gm udang kering (rendam -mesin)sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering10 biji bawang putih
1 inci halia2 senduk kari ikan (adabi)
10 keping asam keping1 biji kelapa (kerisik)1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai2 inci lengkuas (ketuk)
1 paket sphageti (rebus 10 minit)50 sen taugeh
Daun selasih/kesomTimun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturiLobak asin halus
Sambal belacancaranya
1. Cili kering, bawang kecil dan bawang putih,serai, udang kering hendaklah dimesin dan diasingkan.
2. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit.
3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang serai, asam keping, kerisik, santan, isi ikan keriang dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.
No comments:
Post a Comment