Wednesday, January 5, 2011

Resepi: Kek Batik



Kaedah pertama:

1 packet milo (packet yg plg kecil)
  • 1 tin susu cair (biase guna susu carnation evaporated)
  • 1 buku buttercup
  • 1 cawan gula halus
  • 1 biji telur ayam
  • serbuk koko (dlm 1 sudu besar)
  • 1 1/2 packet biskut marie (lbh sedap kalau gne biskut marie biase bkn yg perisa koko)
Cara-cara
  1. masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk (kecuali biskut marie)
  2. cairkan semua bahan-bahan tu dengan api yg kecil
  3. kacau bahan-bahan tu smpi pekat (dlm 15 min)
  4. bila da pekat, tutup api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati
  5. then, masukkan ke dalam loyang dan mampatkan
  6. pastu, masukkan dlm peti sejuk untuk keraskan. kalau dah keras bru sedap dimakan...selamat mencuba

Kaedah kedua:

Panaskan majerin dalam kuali. Kemudian masukkan susu dan milo. Gaul sehingga sebati dan rata. Masukkan kacang goreng yang telah siap di tumbuk. Kemudian masukkan biskut. Gaul sehingga rata dan masukkan ke dalam bekas. Sama jugak, tekan, himpit, lenyek sehingga padat.

Kaedah Ketiga:
1) pukul telur, marjerin dan gula sampai kembang.
2)masukkan coklat masak dan kemudian panaskan atas api yang kecil.
3) bila dah agak likat, tutup api.
4)masukkan biskut marie (dipatah 4 dan gaul sampai rata.
5) bila dah sejuk masuk dalam peti ais.
6) agak2 keras boleh la dihidangkan..

Keadah Keempat:

Bancuhkan milo, susu dengan air panas. Kemudian panaskan kuali, panaskan marjerin, kemudian masukkan bancuhan susu dan milo. Kacau sehingga likat kemudian masukkan biskut. Ratakan semua biskut dengan adunan milo dan susu. Kemudian masukkan dalam bekas, tekan, himpit, lenyek sehingga padat. Tadaa~ siap..(lebih kurang)


12 comments:

  1. lu buat sendiri ka??
    nmpk sedap ja..
    hahaha

    ReplyDelete
  2. comfirm xbuat lg..hehe~>>>>Aneka Resepi DARI Internet~~

    ReplyDelete
  3. kih3...
    gua xperasan..
    kah kah kah

    gua tgk word verification neh pon nmpk sedap..
    mmg tak nk buang ka??
    haha

    ReplyDelete
  4. huiii..adik den rajin buat kek nih..sodap...byk den lantak..peh tu berebut cr tandas...wakakaka

    ReplyDelete
  5. yer..nk komen susah ada bnda alah neh

    ReplyDelete
  6. apek:kira u minat kek batik ni la ea??

    ReplyDelete
  7. mcm mana nk sukat air..nk sukat susu sume tu?bpe gram?

    ReplyDelete
  8. * 1 packet milo (packet yg plg kecil)
    * 1 tin susu cair (biase guna susu carnation evaporated)
    * 1 buku buttercup
    * 1 cawan gula halus
    * 1 biji telur ayam
    * serbuk koko (dlm 1 sudu besar)
    * 1 1/2 packet biskut marie (lbh sedap kalau gne biskut marie biase bkn yg perisa koko)



    Cara-cara



    1. masukkan semua bahan-bahan tadi ke dalam periuk (kecuali biskut marie)
    2. cairkan semua bahan-bahan tu dengan api yg kecil
    3. kacau bahan-bahan tu smpi pekat (dlm 15 min)
    4. bila da pekat, tutup api dan masukkan biskut marie dan kacau sehingga sebati
    5. then, masukkan ke dalam loyang dan mampatkan
    6. pastu, masukkan dlm peti sejuk untuk keraskan. kalau dah keras bru sedap dimakan...selamat mencuba

    ReplyDelete

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.