Wednesday, January 5, 2011

Resepi: Kek Lapis Masam Manis



BAHAN-BAHAN

20bungkus asam manis(bentuk bulat warna merah)
300gram biskut MARRIE (kisar halus)
200gram gula halus
10biji telur ayam(asing putih dan kuning)
400gram buttercup
1 tin susu pekat
warna merah dan hijau

cara-caranya

1. putih telur dipukul bersama gula hingga kembang.masukkan kuning telur sedikit demi sedikit.
2.dalan bekas lain pukul mentega bersama susu pekat hingga kembang.
3.masukkan adunan telur kedalam mentega tadi dan tepung biskut marie. Kacau hingga sebati. Bahagikan kepada 3 adunan. satu di biarkan warna asal, satu di masukkan warna merah dan satu lagi dimasukkan warna hijau.
4.loyang dipanaskan dan masukkan satu senduk adunan warna asal dan kukus hingga masak. Susun asam manis di atas lapisan tadi dan masukkan adunan kedua, begitu juga adunan ketiga dan seterusnya hingga habis diselang seli.



No comments:

Post a Comment

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.