Wednesday, January 5, 2011

Resepi: Kek Keladi



Bahan-bahan
Kek Span

Topping Keladi
1 kg keladi
1/2 cawan gula
3 biji telur (A)
120 g santan pekat
300 ml air
1/4 cawan tepung gandum
20 g tepung jagung
25 g gelatin
beberapa titik pewarna ungu
1/2 sudu teh garam
kelapa kering sebagai hiasan

Cara-cara
1. Kupas keladi dan potong2kan. rebus hingga empuk
2. blend keladi dgn telur. Masukkan ke dalam periuk. Campurkan bahan2 lain hingga sebati. Kacau hingga mendidih dan masak
3. Potong kek span kpd 3 bhgn.
4. Ambil satu lapis kek dan sapukan krim keladi ke atasnya. Ulang sampai lapisan kek yang ketiga.
5. Tutup kek dgn krim keladi dan taburkan dgn kelapa kering
6. Masukkan ke dalam peti sejuk bebrapa jam sebelum dipotong supaya kek kemas dan padat.


No comments:

Post a Comment

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.