Bahan-bahan:
- 1 kg Kerang- direbus dan dikopek sebelah kulitnya
- 1 sudu besar cili kisar
- 1 sudu besar sos tomato'
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar air asam jawa
- 1 labu bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 inci lengkuas*
- 1 batang serai dititik
- 2 sudu besar kacang goreng yang ditumbuk kasar
- garam & ajinomoto
Cara-caranya:
- Tumbuk atau kisar bahan2 bertanda*.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tersebut.
- Masukkan cili kisar, sos cili, sos tiram, sos tomato dan gula
- Kacau lagi, masukkan serai dan air asam jawa.
- Masukkan kerang dan gaul sebati.
- Taburkan dengan kacang tumbuk, gaul2 dan boleh lah diangkat dan dihidang.
credit to : http://syahnina.blogspot.com
No comments:
Post a Comment