Wednesday, January 5, 2011

Resepi: Ikan Keli Berlada



Bahan-bahannya:

2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dikelar badannya

Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)

Serbuk kunyit & garam

Minyak utk menggoreng

4 biji cili masak

(boleh juga ditambah dgn Cili api kalau suka extra pedas)

3 biji bawang merah

2 biji bawang putih

1 labu bawang besar

sedikit halia

asam jawa, gula, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya

Cara menyediakannya:

1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.

2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai gareng.

3. Blendkan cili masak, bawang merah & putih juga halia. Tumiskan sampai naik bau.

4. Masukkan Air asam jawa, gula, garam & ajinomoto secukupnya.

5. Kalau suka dgn sambal yg agak berkuah tambahkan air & biarkan menggelegak.

6. Masukkan pula bawang besar yg dihiris sampai layu.

7. Akhir sekali masukkan la ikan keli yg dah digoreng & terbalik2kan. Cepat2 la tutup api nanti ikan jadi lembik.


No comments:

Post a Comment

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.