Wednesday, January 5, 2011

Resepi: Ikan Keli Masak Lemak Cekur



Bahan-bahannya:

2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dipotong menjadi 2 bahagian

Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)

Serbuk kunyit & garam

10 biji cili api (ikut suka)

3 biji bawang merah

1 biji bawang putih

Biji Cekur ikut suka, lagi byk lagi sedap rasanya.

4 helai daun limau purut

asam jawa, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya

1 mangkuk santan kelapa

Cara menyediakannya:

1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.

2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian masukkan kedlm periuk yg berisi santan.

3. Cili api, bawang merah, putih & cekur diblend & dimasukkan sekali ke dlm periuk tadi.

4. Tambahkan garam, asam jawa & serbuk kunyit sekiranya perlu juga serbuk perasa.

5. Masukkan daun limau purut & masak di atas api sampai menggelegak.

Note :

Pada sesiapa yang rajin sikit, Ikan keli tersebut di panggang dulu. Dan dimasukkan kedalam kuah sekiranya kuah dah menggelegak. Tak perlu dimasukkan awal2 nanti ikan tu hancur. Cara ni lagi menyelerakan.

Selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.