Bahan-bahan
A
>2 cawan tepung gandum
>2 sudu kecil baking powder
>2 sudu kecil baking powder
B
>2 cawan gula halus
>4 biji telur gred A
>250 gm buttercup
>4 biji telur gred A
>250 gm buttercup
>2 sudu kecil esen vanilla
C
>1 cawan serbuk koko
>1/2 cawan gula halus
>1 cawan air panas
>1/2 cawan susu cair
>1 cawan serbuk koko
>1/2 cawan gula halus
>1 cawan air panas
>1/2 cawan susu cair
Ganache
>100gm coklat masakan
>100gm coklat masakan
>1 sudu besar susu pekat manis
>3 sudu besar air panas
Cara-cara
1.Ayak tepung bersama baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan (Bahan A)
1.Ayak tepung bersama baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan (Bahan A)
2.Masukkan bahan C -serbuk koko,gula halus dan air panas
Jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat
Sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
3.Pukul bahan B - butter dan gula hingga kembang
masukan telur sebiji-sebiji,diikuti esen vanilla. Gaul rata
4.Masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
5.Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
6.Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
7.Untuk moistnya satukan coklat masak, susu pekat manis dan air panas. Cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.
macam sedap
ReplyDeletemcm je? =))
ReplyDeleteboleh bagitau resepi biskut susu@biskut carnation.
ReplyDelete