Wednesday, January 5, 2011

Resepi: Kek Coklat Moist


Bahan-bahan
A
>2 cawan tepung gandum
>2 sudu kecil baking powder
B
>2 cawan gula halus
>4 biji telur gred A
>250 gm buttercup
>2 sudu kecil esen vanilla
C
>1 cawan serbuk koko
>1/2 cawan gula halus
>1 cawan air panas
>1/2 cawan susu cair

Ganache
>100gm coklat masakan
>1 sudu besar susu pekat manis
>3 sudu besar air panas

Cara-cara
1.Ayak tepung bersama baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan (Bahan A)

2.Masukkan bahan C -serbuk koko,gula halus dan air panas
Jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat
Sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.

3.Pukul bahan B - butter dan gula hingga kembang
masukan telur sebiji-sebiji,diikuti esen vanilla. Gaul rata
4.Masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,

5.Masukan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.

6.Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.

7.Untuk moistnya satukan coklat masak, susu pekat manis dan air panas. Cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.


3 comments:

tinggalkan jejak anda di sini.. =))


Daisypath Friendship tickers
nick.adika recipesdot4all. Powered by Blogger.